• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Круглий стіл до 150 - ліття утворення "Просвіти" в Україні

Круглий стіл до 150 - ліття утворення "Просвіти" в Україні

2018-12-06

/Files/images/foto_2018/c964caa5b6860d67f1604138567a1b6f.jpg

З нагоди святкування 150-ї річниці від дня утворення «Просвіти» на базі Трибухівської ЗОШ І-ІІІ ступенів у форматі круглого столу відбулася зустріч на тему: «Хай не згасне смолоскип «Просвіти».

Зі вступним словом до присутніх звернулася організатор круглого столу Качур Марія Іванівна – директор Трибухівського сільського будинку культури, яка розповіла про історію створення Українського Товариства «Просвіта» та наголосила на важливості таких зібрань та побажала всім плідної роботи.

Із вітальним словом до учасників круглого столу виступив Ковдрин Олег Іванович Трибухівський сільський голова.

Пиндиківська Аліна, учениця 11-го класу Трибухівської ЗОШ І - ІІІ ступенів ознайомила присутніх на круглому столі про перших очільників «Просвіти» - Анатоль Вахнянина і Юліана Лаврівського.

Зарубайко Налія, учениця 11-го класу Трибухівської ЗОШ І - ІІІ ступенів розповіла про Олександра Барвінського – видатну постать в просвітницькому русі України.

Жилава Марія, учениця 11-го класу Трибухівської ЗОШ І - ІІІ ступенів виступила із доповіддю про найвідомішого мецената ХХ – початку ХХІ століття – Петра Яцика.

Горин Олег, учень 11-го класу Трибухівської ЗОШ І - ІІІ ступенів ознайомив присутніх із історичними сторінками просвіти Бучаччини та с.Трибухівці.

О. Василь Чверенчук розповів про просвіту й митополита Андрея Шептицького.

Також, на засідання круглого столі завітала шанована гостя – Чубата Дарія Дмитрівна, голова Тернопільського міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» із розповіддю про роль просвіти в збереженні та утвердженні української нації.

Абрам’юк Святослав Юрійович, голова Тернопільського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка долучився до виступів та детально зупинився на завданнях, що у майбутньому ставить “Просвіта” перед своїми активістами.

Крім того, у залі де проходило засідання круглого столу діяла виставка. Поринути у історію допомогли старі світлини, документи , книги. Всі ескізи на виставку підготували Бега Мар'яна Володимирівна - завідувач Трибухівської сільської публічно-шкільної бібліотеки та Березніцька Ірина Йосипівна - бібліотекар Трибухівської сільської публічно-шкільної бібліотеки.

Качур Марія Іванівна подякувала всім хто допомагав у організації та всім хто прибув на урочисте засідання круглого столу. Зауважила, просвітянська історія – це невід’ємна частина історії України. Хто, як не просвітянці, свого часу власними силами та ентузіазмом вберегли від загарбника нашу культуру, музику, літературу, мову. Так і в наш час вести боротьбу слід не лише на кордоні, а й тут. Аби все українське жило у наших поколіннях.

Недаремно говорять, у «Просвіту» люди приходять не на один день, це робота на ціле життя, це доля – бути просвітянином.

На завершення, Катеринчук Ореста Дмитрівна, директор Трибухівської ЗОШ І – ІІІ ступенів, виступила із словами вдячності за змістовну зустріч . Зауважила, що отримана інформація використовуватиметься ними на практиці під час підготовки та проведення навчальних занять із суспільствознавчих дисциплін і виховних заходів. Побажала, нехай ще яскравіше палає смолоскип науки, доброзичливості, єднання душ, благородного розуму, нат­хнення, добрих діянь в ім’я просвітництва й розквіту України.

Кiлькiсть переглядiв: 207

Коментарi